Tunfeberen raser i Øresund

28. august 2020 10:29

Se filmen

  1. august 2020 kl. 23.30

Vi har modtaget følgende fra Øresundsakvariet:

Her til aften fik deltagerne på en marsvinsafari med Øresundsakvariet deres livs største naturoplevelse da de på få timer så 22 atlantiske tun springe i det nordlige Øresund.

Øresund

Her til aften tørnede Øresundsakvariets havsafaribåd ud på Øresund blå bølger endnu engang for at spotte nogle af de mange marsvin der findes især i den nordlige del. Turen forløb rigtigt godt og de 12 passagerer fik hurtigt øje på et lille flok marsvin foran Ålsgårde og turen var allerede en succes. Hvad der skete lige derefter og et par timer frem havde besætningen på den store RIB og passagerne ikke i den vildeste fantasi drømt om.

Kæmpestore fisk

- Det var helt utroligt og fantastisk. Jeg har selv flere gange set tun springe i Øresund i de senere år men dette var et ubegribeligt sceneri. Ikke langt fra de sidste midtfarvandsbøjer mod Kattegat så vi i starten flere store plask som indikerede at tunen var på rov efter sild og makreller. Snart sprang tun op af vandet flere steder omkring os – tun som vejede fra ca. 200-400 kg. Det så legende let ud for disse kæmpefisk at tage turen ud af vandet men når de landede var det som en fyldt kummefryser blev tabt fra 1 etages højde, forklarer Jens Peder Jeppesen, akvariechef,  marinbiolog og guide ombord Øresundsakvariets havsafaribåd.

- Ind imellem de heftige spring blev der stille på overfladen for så pludselig at blive brudt af voldsomme hvivler og kæmpe silde- og fiskestimer der sprang ud af vandet i vanvittig flugt fra de store rovfisk. Stimerne af fisk bølgede igennem overfladen over 50-100 meter og tunene kom bagfra og nedefra i heftige angreb. Pludselig var tunene i et vanvittig tempo flyttet sig flere hundrede meter væk og angreb nye stimer af forsvarsløse sild og makrel visende sig i mægtige spring på Øresunds næsten blikstille overflade. Hele aftenen sejlede vi fra det ene ædegilde efter det andet og som noget af det sidste på aftenen så vi 3 mægtige tunfisk springe højt mod solnedgangshimlen. I alt så vi 22 springende tun enten helt fri af vandet el. hvor bare noget af kroppen blev spottet. Samtidig så vi et utal af hvivler og strømninger i overfladen efter de stærke fisk. Jeg har været beæret med fantastiske naturscenerier mange steder i verden men denne oplevelse i vores egen Øresund er det største jeg nogensinde har oplevet, siger Jens P. Jeppesen.

Passagerne på havsafaribåden var ovenud tilfredse efter turen og som en af deltagerne Lotte Petri udtalte efter turen – ”Hvem har brug for at rejse udenlands, når vi har et sandt paradis ”i baghaven”.”  

Øresund - et fantastisk område

Jens Peder Jeppesen ser det som en stor attraktion for Øresund, at tunen er kommet så stærkt igen. Mange vil være helt vilde for at komme ud og se disse store dyr og det vil garantere løfte hele områdets turisme og styrke interessen for vores allesammens unikke Øresund, mener han.

- Årsagen til at den atlantiske tun er tilbage i Øresund skyldes bl.a., at tunen er i god vækst i Nordatlanten. I mange år har der været meget strenge restriktioner overfor erhvervsfiskeri efter tun i bl.a. Middelhavet og dette har forårsaget at de store tun er i stor vækst og der er grund til tro at bestanden fortsat vil stige hvis restriktionerne fortsætter”, siger Jens Peder Jeppesen.

- En anden grund til tunens trivsel i Øresund er at der er masser af makrel og sild i Øresund. I kæmpemængder. Tunen elsker begge dele. Og Øresund fungerer som en tragt, som silden og makrellen skal igennem. Det er et oplagt fangsted, hvor tunen står som en ulv, parat til at slå til, fortæller akvariechefen.

Hvis man er ude på Øresund og gerne vil forsøge sig med at se en tun, er der her nogle tips fra Jens Peder Jeppesen.

- Den bedste måde er jo at se de store plask i overfladen. Desuden er tunen meget karakteristisk med finner i overfladen. Og den er stor, 200-400 kilo, nogle gange endda endnu større helt op til ca. 700 kilo, og svømmer meget hurtigt. Måske op til 80 kilometer i timen.

Når Jens Peder Jeppesen selv er ude på tun-safari, holder han især øje med store hvide plask i overfladen, men ser også efter ”pletter” eller ”mærker” i vandet.

- Tun danner nogle skumpletter i vandet, når de har sprunget. Dem holder jeg øje med. Der er også en anden slags plet, som de skaber i vandoverfladen. Desuden ser jeg, hvor mågerne er henne, forklarer Jens Peder Jeppesen.

Den bedste sæson for spotning af den store fisk er august, september og oktober og de bedste spotningstidspunkter er helt stille vejr tidligt morgen og aften. Akvariet arrangerer selv en række ture i september måned og som kan bookes på Øresundsakvariets hjemmeside.

”Vi kan ikke garantere at vi ser de store fisk men vi kan garantere en fantastisk spændende sejltur hvor vi fortæller om tunens liv i Øresund på godt og ondt”, siger Jens Peder Jeppesen , marinbiolog og akvarie- og museumschef på Øresundsakvariet under Biologisk Institut.  

Yderligere oplysninger: Akvariechef- og museumschef,  havbiolog Jens P. Jeppesen, Øresundsakvariet, Københavns Universitet, tlf.: 28751970, e-mail: jpjeppesen@bio.ku.dk